Telefon: +381 64 1943 065

RAJAČKE PIMNICE

Rajačke pimnice predstavljaju komplekse vinskih podruma koji se nalaze oko 2 km zapadno od sela Rajac, na vrhu brežuljka Beli breg. Radi se o naselju od kamenih kuća u kojima su se pravila i čuvala vina, a u nekima od njih se to radi i dalje. Kompleks čini više od 200 zgrada, od kojih većina ima vinskie podrume. Nalaze se oko centralnog trga sa česmom. Izgrađene su od tesanog kamena i brvana, a pokrivene su ćeramidom.

Nema pouzdanih podataka o tome kada su prve pimnice izgrađene. Na nekima od njih je uklesana godina gradnje, dok se za druge pretpostavlja da su izgrađene u drugoj polovini 19. i prvoj polovini 20. veka.

Da li zbog specifičnog okruženja, načina na koja se proizvode i skladište, ili zemljišta sa kojef se ubira grožđe, za vina iz ovog kraja kaže se da najlepše mirišu, imaju lekovita svojstva i podstiču da se dobro misli i još bolje peva. Najpoznatija bela vina prave se od sorti kao što su smederevka, bagrina i bela tamjanika, dok se crvena prave od prokupca, crnog burgundaca i game.

Na jugozapadnom kraju kompleksa Rajačkih pimnica nalazi se seosko groblje, sa oko 200 odlično očuvanih nadgrobnih spomenika iz 19. veka.

Rajačke pimnice su kandidat za Listu svetske kulturne baštine - UNESCO.